SelectClever

Familieblog

Inspiration og aktiviteter

Øv barnets labyrintsans i autostol

Vi voksne gør tæmmelige meget for at få smil ud af vores børn. Heldigvis hænger det ofte sammen med positiv stimulering af barnet.

Ved at bruge autostol som et lege redskab kan du kombinere hård træning for dig med sjov stimulering for barnet.

Jeg leger og stimulerer Klara ved at gynge, vippe, dreje, snurre, accelerere og stoppe pludseligt. Det kan man gøre på forskellig vis, for eksempel med en alternativ brug af autostol. Det kan du se i videoen nedenunder.

Øv labyrintsans i autostol

I autostolen er barnet nemlig spændt fast, hoved bliver støttet til alle sider og en kraftig håndtag sikrer fast greb. Disse elementer gør mig tryk og sikker når jeg skal til at svinge rundt med min guldklump.

HUSK:

  1. Gør legen sikkert, spænd barnet fast.
  2. Pas på især når du skifter retning.
  3. Tag hensyn til din ryk og gå ned i knæ når du svinger med autostolen.
  4. Brug autostolen til aktiviteten i omkring 10 min, derefter lad barnet lege på en anden måde og ikke sidde i autostolen længere tid. 

Tanken bag:

Det er vigtigt at vi stimulerer barnet kontinuerligt på forskellige måder. Ellers vil barnets sanseapparat ikke fungere optimalt. Sanserne bliver simpelthen sløve, når de ikke bliver brugt. 

Du stimulerer især labyrintsansen Labyrintsansen har indflydelse på:

  1. Forholdet til tyngdekraften 
  2. Hovedbalancen 
  3. Aktivitetsniveauet 
  4. Reflekser 
  5. Øjenbevægelser
  6. Hovedets bevægelser 

Vidste du at:

Balancen er ikke en sans, men en integration af fire sanser: labyrintsansen, følesansen, kinæstesisansen og synet. Først når disse sanser er normalt udviklede, kan de integreres til en normal samlet balance. Balancen bliver altså usikker eller dårlig, hvis blot en af de fire sanser ikke er normalt udviklet. Hermed kan man se, at jo bedre vi stimulerer de grundlæggende sanser, jo bedre bliver balancen – og udviklingen generelt.

Vil du vide mere?

Anne Brodersen & Bente Pedersen: Grundmotorik, testning og træning

Forældre perspektiv:
I barsels perioden manglede jeg en fysisk udfordring, en udfordring som vil kunne mærkes dagen efter. Lidt ligesom dengang hvor man havde tid til at træne.

Jeg blev inspireret til denne video af træning med kettlebell. Kettlebells er opfundet af Dr. Krayevskiy. Læs mere om kattlebell træning f.eks. i borgen”Enter the kettlebell” Pavel Tsatsouline.