Leg til Sankt Hans
Afbrændingsforbud breder sig til nu 65 kommuner. 13 kommuner varsler, at forbud kan vare hen over sankthans. KLIDE
Ingen grund til panik, Sankt Hans kan stadig blive til en god og festlig begivenhed. Vi skal bare udskifte bålet med sjove, festlige lege og udendørs spil. Du kan formidle historien om dagen og få masser af bevægelse for hele familien.
En lys og varm aften som Sandt Hans aften, inviterer til leg og bevægelse i selskab med sin familie og venner.
Tag kongespil, ringspil, petanque, kroket eller mikado frem fra kælderen eller loftet og gå igang med at udfordre hinanden.
Hvis I har brug for mere aktive lege, så vil jeg anbefale to i denne blog. Legene er plukket ud af Jørn Møllers bøger "Gamle Idrætslege i Danmark".
P4 Sjælland interview
Første forslag, er en leg, som hedder “Troldehoved”, men lad os kalde legen:
HEKSENS BÅL
Regler:
2-5 - deltagere
Alle holder hinanden i hånden, så man danner en kreds. Et reb eller en snor lægges i en ring på jorden inde i kredsen. Ringen forestiller bålet, og træder man ind i ringen, bliver man forbrændt og må gå ud af legen. Nu gælder det så om at trække de andre ind i ringen! Hvis man sætter en fod på rebet eller indenfor ringen, går man ud af legen. Slipper man sit tag i hinandens hænder, går begge ud. Når der kun er to deltagere tilbage, har de vundet.
6-50 - deltagere
Hvis I er mange, så kan I lave flere bål. 2 eller 3 og hvis man sætter en fod på rebet eller indenfor ringen, går man ikke ud af legen, men i stedet for “flyver” man til et andet “bål”. Legen slutter først når Midsommervisen er slut.
Historie som kan fortælles ved legens opstart:
I Danmark blev mænd og kvinder brændt på bålet frem til 1693, hvis de var mistænkt for at være troldfolk. Når man i dag brænder en heksedukke på bålet, skyldes det gammel overtro. Man vil på den måde sikre sig, at de onde kræfter, der er på spil denne nat, hvor lyset vender, ikke får plads i den kommende tid, men derimod sendes til Bloksbjerg, skriver Bibelselskabet, KILDE
NAT OG DAG
Regler
Fangeleg hvor det bliver tilfældigt afgjort hvilket hold der skal fange. Deltagerne deles i et nat- og et daghold. Holdne skal stå overfor hinanden på en række ved siden af hinanden. Banen mærkes op i begge ender. En skive med to forskellige sider, kastes ind i midten og den side som er opad afgør hvilket hold der fanger. Holdene skal nu med det samme løbe og fangeholdet skal forsøge at fange deltagerne på det modsatte hold inden de når over på den anden side. Hvis man bliver fanget, skal man skifte hold.
Historie som kan fortælles ved legens opstart:
Vi fejrede Sankt Hans lang tid før kristendommens indførelse. Sankthansaften er nemlig et levn fra hedenske skikke, hvor årets længste dag, sommersolhverv, blev fejret. Man troede, at midsommernatten var fyldt med magiske naturkræfter, som kunne være både onde og gode. Midsommeren markerer årets længste dag og korteste nat. Kampen mellem nat og dag i legen afspejler Sankt Hans tema som lys versus mørke og det gode versus det onde. KILDE
God legelyst og god Sankt Hans.