SelectClever

Familieblog

Inspiration og aktiviteter

Styrk dit barns rygmuskulatur

Vigtigheden af, at vores små børn skal være på maven er ikke noget nyt for os som forældre. Vi ved godt, at barnet skal lægge mest muligt på maven i barnets vågentid. Vi bliver mindet om det mens vi få besøg af sundhedssygeplejersken, når vi er på rutine check hos lægen eller i vores mødregrupper.

Tænk på udviklingsstadier hos børn. Først så kan de løfte hoved, så kan de støtte sig på underarmene, dernæst kan de trille fra mave til ryg og senere fra ryg til mave. Når de har fået styr på det, kan de sidde uden støtte, krybe, kravle om lidt står de op ad ting og til sidst kan de gå.  Barnet skal altså kunne løfte hovedet for at gøre alle de andre ting som kommer i senere udviklingsstadier. 

Kort sagt rygmuskler er vigtige, fordi de skaber forudsætning for barnets sunde viderudvikling. Ryg muskler er vigtige hele livet igennem. Prøv at lege med dit barn gennem aktiviteter som sker på maven. 

Leg med tæppet kan skabe masser at glæde for begge parter en sikker, nem aktivitet at sætte igang og kræver ikke nogle særlige redskaber.

Det interessante er, hvordan kan vi gøre det til en sjov og lærerig oplevelse for barnet, men ikke mindst for os som forældre.


Jeg er inspireret af en god bog “Vildt og farligt - om børns og ungens bevægelsesleg” skrevet netop at Ellen Beate Hansen Sandseter og Jens-Ole Jensen. Bogen har fået mig til at reflektere over, hvordan jeg som forældre kan begrænse mit barn i sin udvikling ved at sætte unødvendige forhindringer som skyldes mine egne erfaringer. Vi som forældre burde i højre grad inspirere til bevægelse og leg, så barnet selv erfarer og oplever verden.

I dette blogindlæg har jeg en helt konkret leg, som kan frembringe smil på læben og skabe sus i maven hos små babyer. Husk, at det handler i den grad om os. Vi voksne skal også have det sjovt og synes, at det er fedt at gøre noget sammen med vores dejlige små børn. 

Det sker i videoen

Man kan næsten høre i første dele af videobloggen at Klara får sig lidt af en tur på tæppet. Af alt den spænding holder hun luften inde et splitsekund for, så komme med verdens største smil og høj latter. Alt det til glæde for hendes far, som ikke kan lade være at blive ved med at lege og udfordre hende.

Først med at trække Klara på tæppet lidt i rummet, så Klara kan vende sig til at være i bevægelse, mens hun ligger på maven. Så til lidt vildere træk og skub som netop skaber stor spænding og glade. Dette skub og træk skal foregå i en linje således, at barnet ikke falder fra tæppet, hvis nu man drejede samtidligt. Jeg tæller til tre for at forberede Klara på, at om lidt sker noget spændene. En, to, tre så sker det! Og vi bliver ved så længe vi og barnet synes det er sjovt. 

Legens natur er nemlig super simpel, når en af os ikke længere er interesseret i legen eller har lyst og kræfter til at fortætte, så stopper det. Det er en fin fornemmelse vi alle sammen har i os og som man nu kunne kalde i fagsprog for sociale kompetencer:)

Bonus fakta


Legen stimulerer og styrker rygmusker, men også sanserne. Balance, syn og selvfølgelig føle sansen. Hun orienterer sig ved at dreje og løfte hoved. 

Forældre perspektiv - ryg er vigtig også for dig:

Stærke rygmuskler og fleksibel rygsøjle er ikke kun vigtigt for udvikling af dit barn. Det to elementer er også super vigtige for os som voksne, især i den tid hvor vi sidder mere og mere i løbet af dagligdagen.
Prøv derfor at træne dine rygmuskler og ryg fleksibilitet sammen med dit barn, mens I leger. 
Læg dig på maven mens du trækker i tæppet og løft benene. Gør det når du trækker i tæppet og slap af når du skubber tæppet væk igen. 

Du kan også ændre din arbejdsstilling engang imellem, til f.eks at lægge på maven, støtte på albuerne og strække ryggen mens du taster løs på din computer. 

Sådan kan du arbejde og strække din ryk samtidligt